Sov dig til færre nakkesmerter

Sov dig til færre nakkesmerter

Nakkesmerter kan opstå af mange grunde – og en af de mere oversete faktorer er søvn. Mange lægger mærke til, at smerterne føles værre efter en dårlig nat. Mange af os har endda prøvet at vågne op med hold i nakken, uden at ane hvorfor. Det er ikke tilfældigt. Søvn spiller en vigtig rolle i kroppens evne til at restituere, regulere nervesystemet og bearbejde smerteindtryk.

Søg hjælp ved vedvarende nakkesmerter

Hvis du har haft nakkesmerter i flere uger, eller de vender tilbage igen og igen, er det vigtigt at få professionel vejledning. At finde en fysioterapeut med speciale i nakken kan hjælpe med at vurdere, om smerterne skyldes muskelspændinger, låsninger, nerveirritationer eller uhensigtsmæssige belastningsmønstre.

Jo tidligere du får lavet en plan, desto nemmere bliver det at bryde den onde cirkel mellem spændinger, smerter og dårlig søvn.

Søvnproblemer øger følsomheden for smerte

Dårlig søvn påvirker kroppens evne til at restituere og bearbejde daglige belastninger. Det gælder både fysisk og mentalt. Når du sover for lidt – eller sover uroligt – bliver nervesystemet mere følsomt, og kroppen får sværere ved at dæmpe smerter.

Studier peger på, at søvnproblemer både kan øge smertesensitiviteten, forstærke oplevelsen af stivhed og gøre det sværere for kroppen at komme sig. Du kan altså godt opleve mere ondt i nakken, selvom der ikke er sket noget nyt i vævet. Dårlig søvn er nok i sig selv til at forstærke symptomerne.

Investér i en dyne og pude, der støtter din nattesøvn

Når du har ondt i nakken, er det ikke kun sovestillingen, der betyder noget – kvaliteten af din dyne og pude spiller også en afgørende rolle for, hvordan du sover, og hvordan kroppen har det næste morgen. En god pude skal kunne støtte nakken i en neutral position, så du undgår at ligge skævt eller med spændte muskler gennem natten.

Hvis puden er for høj, for lav, for blød eller for fast, kan det skabe ubalance i nakkens stilling og føre til stivhed, spændinger eller hovedpine, når du vågner. Det samme gælder dynen: En tung, åndbar og temperaturregulerende dyne kan hjælpe kroppen med at finde ro og holde en stabil temperatur, hvilket øger chancen for uforstyrret søvn.

Skab bedre søvnrutiner og dæmp kroppens alarmberedskab

Smerter og stress går ofte hånd i hånd – og begge dele påvirker søvnen. Når nervesystemet er i alarmberedskab, bliver det sværere at falde i søvn og sove igennem.

Hvis du døjer med både nakkesmerter og dårlig søvn, er det en god idé at skabe rolige rutiner omkring sengetid. Det kan være så enkelt som at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag, dæmpe belysningen i timerne op til sengetid og undgå skærmbrug før du skal sove. Nogle har glæde af kortvarig bevægelse, udstrækning eller åndedrætsøvelser før sengetid for at få kroppen i ro.

Dit indeklima har også stor betydning, så sørg for at få luftet ud, eller brug en luftkvalitetsmåler. Selv små ændringer kan gøre en stor forskel, hvis de gentages hver dag.

Giv nakken de bedste betingelser for at hele

Det kan være fristende at fokusere på øvelser, behandling og udstyr – men søvn er en af de mest undervurderede faktorer i forhold til at få det bedre. Når du prioriterer at sove godt, giver du nervesystemet mulighed for at regulere sig selv og kroppen mulighed for at hele.

Kombinér gerne bedre søvnvaner med let daglig bevægelse og korte afspændingsøvelser for nakken. Hvis du sidder meget i samme stilling i løbet af dagen, kan små pauser med bevægelse hjælpe med at reducere spændinger og give nakken mere variation. Søvnen er ikke bare en pause – det er her, kroppen reparerer og genopbygger sig selv. Og det er præcis dét, nakken har brug for, når den gør ondt.

Bedøm guiden

Klik på en stjerne